Wie wordt onze Prins voor seizoen 2024-2025?
Op zaterdag 9-11 maken wij om elf over elf 'savonds de nieuwe prins bekend!
Ontstaan en historie
Deze gezellige carnavalsvereniging heeft zijn wieg staan bij het café van Jan Steen. Hier werden de eerste vergaderingen gehouden onder het genot van een koude goudgele. De oprichters kwamen allen van voetbalvereniging West-Frisia, waar menig plezierig carnavalsavondje werd bezocht. Op zo'n voorjaarsavond kwamen Jaap Kofman, Willem Bloemendaal, Willem Ramkema en Joop Koopen (ook wel Schoppen Acht genoemd) op het geweldige idee om een carnavalsvereniging op te richten, want wat de Wervershover Ratels konden, konden zij ook, dachten ze. Via Jan Steen kwamen ze aan sponsors, aan een onderkomen en ook aan de familie Laterveer. Deze familie kocht in Amsterdam, op de Albert Cuyp, de eerste pakken voor onze Raad van Elf. Deze zijn heden ten dage nog steeds te bezichtigen op de boerenbruiloft onder het personeel. Het werd een club van jong en oud, die startte op 29 oktober 1974.
Via o.a de brandweer kwam de vereniging aan een bestuur en een Raad van Elf.
In het eerste bestuur zaten: Jan Lammertink (secretaris), Cor Bruyn (voorzitter en adjudant), Jaap Kofman (penningmeester) en Gerard Stavenuiter, alias “de toeter”.
De eerste Raad van Elf bestond uit: Willem Bloemendaal, Jaap Kofman, Piet Kay, Willem Ramkema, Gerard Pijnacker, Jan-Theo Kroeb, Valy Metten, Rinke v/d Veen, Jan Kroeb, Klaas Kok en Joop Koopen.
De eerste prins was: Jan Posthumius, die helaas veel te vroeg overleden is. Zijn functie werd overgenomen door Leo van Leeuwen.
De eerste hofdames waren: Netty Pijnacker en Leny Metten.
De Flamingobar was in die tijd het vergaderhonk. Nu was er een bestuur, een raad, bijna 100 leden en zelfs dansmariekes, maar nog geen naam. Daarvoor schreef de club een prijsvraag uit. De winnende naam werd bekendgemaakt tijdens de eerste prinsverkiezing in november '74. Die naam, ‘De Botkloppers’, was bedacht door Willem Ramkema, maar helaas… dhr. Ramkema had er niet bij vermeld dat die al in Schellinkhout bestond. Hierdoor werd nummer 2 de nieuwe winnaar: Rob Zwaan met De Haringhoppers.
De eerste festiviteiten van De Haringhoppers werden alle gehouden in het Wapen van Enkhuizen en wel onder leiding van Blue Star. Drie avonden lang was het een groot feest. Op vrijdag opende het carnavalsjaar geopend met een ritje met paard en wagen vanaf de Koepoort naar het Wapen en onderweg moest men nog wel even snel langs de burgermeester om de sleutel van de stad te halen. Het werden onvergetelijke dagen en avonden met op vrijdag de openingsavond, de zaterdag met een bezoek per paard en wagen bij de zieken en 's avonds een verkleedfeest en op zondag de afsluitingsavond.
In het tweede jaar werd Willem Bloemendaal secretaris. Er werd een volledig carnavalsprogramma aangeboden en enkele enthousiaste leden begonnen met de bouw van karren voor een echte carnavalsoptocht. De werkploeg heeft onderhand al op vele locaties gewerkt om een mooie optocht te bouwen. Zo was de eerste locatie de loods van Ramkema en Dangermond, voor de tweede locatie konden ze in de palingrokerij van Rinke v/d Veen terecht, de derde werd het gebouw van meubelzaak de Toog (naast de Hema), de vierde werd het Mariekes Kleuterhuis in de Bernardlaan, waar men enkele jaren heeft vertoefd, de vijfde in de gasfabriek aan de van Linschotenstraat -die door brand verwoest werd- en daarna verhuisde de ploeg naar het Waaigat, waar een topkantine was. Tussentijds heeft de werkploeg ook nog in de garages van De Bruyn vertoefd en eindelijk kwam er een vaste eigen stek op de Krabbersplaat, een mooie grote locatie waar verschillende groepen hun werk kunnen doen. Natuurlijk vergeten we niet de werkplek van het Enkhuizer Constructiebedrijf van Jo de Bruin, waar we jarenlang iedere vrijdagavond vóór de optocht welkom waren voor de voorbereiding van optocht en de laatste puntjes op de i te zetten. Dat alles onder het genot van een biertje en een kroketje. Wij zijn ECB De Bruin heel veel dank verschuldigd!!
Het programma breidde uit naar de dinsdag en er kwamen vele speciale gasten op bezoek. Op zaterdag was er nu eenoptocht door de stad met daarna voor de kinderen een middag met Pipo de Clown ('76) en Peppi en Kokki ('78) en 's avonds gingen kon men gemaskerd naar het bal. Op zondag waren er optredens van Rita Corita, John Kraaykamp en Toby Rix. Dit alles vond toen al plaats in de Nieuwe Doelen. Op de maandag werd voor het eerst de Kroegentocht gehouden in de volgende cafés: de Boei, de Alladin, Du Passage, 't Haventje, Port van Cleve en de Markerwaard. Op dinsdag kwam er aan al het feestgedruis een einde.
In 1978 werd de vereniging versterkt met een eigen hofkapel: de Blaaskaken, opgericht door o.a. Cees Bijl. In 1979 introduceerde de vereniging de Gouden Haring, een gouden sierspeld, die nog steeds ieder jaar beschikbaar gesteld wordt aan een stadsgeno(o)t(e), die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor onze gemeenschap. Verder werd in 1981, het zevende jaar toen Jan van Nobelen prins was, de eerste Boerenbruiloft gevierd.
Het Hoppertje, ons clubblad, zag het levenslicht in 1984 in een speciale editie van het Noord Hollands Dagblad. Waarna we vanaf 1985 het Hoppertje in eigen beheer gingen uitgeven. In 1996, met het 22-jarig jubileum, namen we afscheid van ons oude logo. Het nieuwe logo werd ontworpen door onze meester-tekenaar dhr. Piet Molenaar, die tevens de schetsen voor vele zaterdagse optochten ontwierp. Het Hoppertje komt tegenwoordig in digitale vorm uit.
In november (rond de elfde) wordt de prins ontmaskerd in de Nieuwe Doelen. Tot aan het grote carnaval is er een aantal gezellige avondjes voor de leden, zoals bijvoorbeeld het op bezoek gaan bij een andere vereniging en de Carnavalsparty.
Het echte carnaval begint bij ons in Enkhuizen op de vrijdag, zaterdag is de optocht door de stad en het gemaskerde bal, op zondag Feestcafé de Comnpagnie, maandag de bonte seniorenmiddag en de thema-avond, dinsdags de bezoeken aan de bejaardenhuizen en 's avonds nemen we afscheid van de Prins of Prinses. Gelukkig is er nog de woensdag voor de mannen om traditioneel haring te happen en een brunch voor de vrouwen.
De Haringhoppers bestaan in 2024 al 49 jaar. De vereniging bestaat eigenlijk uit één grote familie, waar nu de tweede generatie klaarstaat om het geheel over te nemen. Zij krijgt dan ook zeker mee dat in deze vereniging niet alleen plezier maken hoog in het vaandel staat, maar dat ook kwaliteit, stijl, het hanteren van normen en waarden en vooral het RESPECTEREN van de medemens een zeer belangrijke plek hebben binnen alle verenigingsactiviteiten.
En natuurlijk maken we niet alleen plezier. We zetten ons ook in om ervoor te zorgen dat ook zieken en bejaarden, kleine en grote medemensen mee kunnen genieten van ons grote en gezellige carnavalsfeest.